Offroadmiesten mekka. Pyörät, ajopaikat, kilpailut ym. Katuenskoja koskevat yleisjutut kuutioiden mukaan joko mp- tai piikkialueelle.

Alueen säännöt

Katuenskoja koskevat yleisjutut kuutioiden mukaan joko mp- tai piikkialueelle.

Paljonko rahaa palaa yhdessä kaudessa?

21.11.2010 1:36

Ikinä ei pitäisi laskea paljonko rahaa palaa, mutta silti se kiinnostaa.

Otsikon mukaisesti kiinnostaisi udella kuinka paljon rahaa palaa yhteen kauteen?
Samalla jos/kun kerrotte summia, niin olisi hyvä hiukan kertoa enemmän, eli ajaako crossia, enskaa vai jotain muuta. Onko ajo omaksi iloksi ajelua, kilpailemiseen tähtäävää ajoa vaiko kilpailemista. Jotta kuluja saisi hiukan suhteutettua, niin myös ajomäärä olisi hyvä arvioida.

Meidän tämän vuoden luvut eivät ole vielä ihan selvillä, eli laskutoimitus on vielä kesken. Mutta sen voin jo sanoa, että halvalla ei päästy. Se on aina hiukan tyyristä kun vetää homman reilusti överiksi.

Meillä kuluja kasvatti tänävuonna yksi laiterikon takia tullut ylimääräinen pyörän vaihto, tarve ostaa aika paljon uusia työkaluja (momenttiavaimia, hylsysarjaa, kompura, agregaatti, jne..). Sen verran tuli reissattua, että piti sitä ostaa retkeilyyn tarvittavia juttujakin. No positiivista tuossa on se, että ensikesänä ei tarvitse työkaluja ostella.

Kerron meidän kulut parin päivän kuluessa kun saan loput kuitit käytyä läpi.

21.11.2010 1:48

Tarkkaa lukua en osaa antaa, mutta heittäisin tollasen arvion kun 7-8k€. Pari vuotta vanhan piikkisen sai alle kolmella tonnilla, oli sitten kumminkin pommi joten siihen päälle +2000€ huoltoihin ja osiin. Sitten öljyt, bensat, huoltoauton dieselit, ratamaksut, varusteet ym. niin toi 7-8k on varmaan suunnilleen paikkansa pitävä. Alle 10 000€ se luku joka tapauksessa on.

Lajina motocross, junnuluokkaan löytyy lisenssi mutten käynyt kun yhden aika-ajon hyvinkäällä vetämässä, jos ens vuonna enemmän nyt kun käsiongelmista on päästy. Ajoa on tullut varmaan 60-70h kun olkapään takia tuli yli kuukauden tauko syksyllä. Aika pienellä rahalla pystynyt noinkin paljon kuitenkin ajamaan, koneremontti tehtiin huolella viimesen päälle ja pyörään oon muutenkin satsannu, mutta esimerkiks tekstiileissä ja matkustelussa säästetty. Iso kiitos menee SMK:lle kun osat ja varusteet on saanut "sponssihintaan".

22.11.2010 15:01

Itse yritän välttää ajattelemasta asiaa eli kuititkin laitan roskiin. Toisaalta tänä vuonna on ollut niin hirveä kiire, että ajotunteja tuli noin 35 koko vuonna, mutta ne oli aika kalliita tunteja...

Alkuvuodesta oltiin Californiassa ja siellä ajoa tuli parissa viikossa noin 10, mutta pyörä oli vuokralla Vehviläiseltä, sitten pakun vuokra, ratamaksut ym. mutta jokaisen jenkkiajotunnin voi sanoa olleen sen arvoisia.

Kisoja tuli ajettua kolme kappaletta eli varmaan niihin meni sen 150€ per kisa (osallistumismaksu, bensat, takarengas, matkat ym.).

Varustepuolella kulut pysyy kurissa kun testaan uusia ajokamoja eli niihin ei mene rahaa ja paikalliselta MP-liikkeen parikymmen vuotisen asiakkuuden kautta saa hankittua kypärät, kengät, lasit ym. sekä vara-osat hyvällä alennuksella.

Uusi pyörä oli tietysti isoin hankinta ja siitä tuli vanhaan (vm. 2006) vaihdossa takkiin aika monta tonnia, mutta jos nyt saa hankittua uuden pyörän niin tappiot on edes vähän pienemmät.

Muille ajeluille tulikin varmaan hintaa luokkaa 70€ / tunti (ei sis. pyörän arvon menetystä). Kun oli uusi pyörä ja ajoa vähän niin. ei tarvinnut hirveästi vaihtaa osia.

Jos vaikka ensi vuonna ehtisi ajaa vähän enemmän, niin toi tunti hinta ei olisi niin korkea.

22.11.2010 15:31

Liikaa. Vaikka melko team persaukeinen meiningillä yrittääkin harrastaa.

22.11.2010 16:19

Mun resepti kulujen kurissa pysymiseen on seuraava: Kyttäät nettimotoa rahanippu kourassa ja isket kiinni kun kohdalle sattuu mahdollisimman vähän ajettu ja tietysti mahdollisimman halpa 1-3 vuotta vanha mopo. Ja löytöjä tekee tietysti helpommin kun merkin ja mallin suhteen ei ole niin tarkka.

Kolme viimeistä pyörää ollut tällaisia, kahdessa niistä oli vielä alkuperäiset ketjut ja rattaat ja hintaa alle puolet uudesta. Niillä sitten tyytyväisinä päristelty aikansa ja ennen isompia (ts kalliimpia) remontteja vehkeet myyntiin sellaisella hinnalla, että menee nopeasti suoralla rahalla kaupaksi eikä tarvi mitään romuja ottaa vaihdossa. Takkiin tulee tietysti aina, mutta onko edes 1000€ paha hinta jos saat sillä 100 ajotuntia ilman koneen aukomisia, vain halvempia kulutusosia vaihdellen? Tietysti eri asia jos ruuvaamisesta tykkää, itse en niin välitä.

Niin ja kaikki mahdolliset kulutus ja varaosat ostetaan tietysti biltemasta tms halpiskaupoista ja ajovarusteet viedään äipälle pari kertaa kokoon parsittavaksi ennenkuin ostetaan uudet (tai vähän käytetyt :roll: ). Kaikki kallis ja turha blingbling on tietysti ehdoton no-no ja sikakalliit MP-öljyt jätetään myös kaupan hyllylle ja halpaa mineraalia myllyyn. No, 2t-öljynä en ihan halvinta mahdollista käytä, mutta muuten kyllä.

Mitään kirjanpitoa ei ole ja tarkkoja summia en osaa sanoa, kuititkin menee suoraan roskiin.

23.11.2010 1:08

Sain luvut laskettua loppuun. Tai no syyskuun loppuun saakka, eli kyllä tuosta vielä jonkun verran uupuu (esim kolmen pyörän HGS:t).

Kuten edellä jo sanottiin, koskaan ei pitäisi laskea paljonko rahaa harrastukseen kuluu.

Taustaa pikkasen. Meidän perjeessä ajaa kaksi lasta ja minä. Lapset ajavat paljon, vajaa 200h tuli molemmille ja mulle alle 50h. Ajamme kaikki motocrossia. Tämä kesä oli ajamisen opettelua ja tekniikkaharjoittelua. Lisäksi ohjelmassa oli muutama sarjacrossi ja yksi kisa. Ensikesänä kuulemma ajetaan kaikki kisat.

Kulut jaottelin neljään kategoriaan:
Ajamiseen, varaosiin ja varusteisiin: 9500e
Autoon: 7500e
Työkaluihin, telttaan jne: 4000e
Pyöriin: 12500
--------------------
yhteensä: 33500e

Autokulut selittyvät sillä että viimevuoden lopulla ostin auton joka alkuvuodesta rakennettiin sopivaksi. Autoon on vuoden aikana laitettu kaksi webastoa (moottori ja ilma), takaosa rakennettu kokonaan uusiksi (mm. lämpöeristys, levytys ja pyörätelineet), matkustamon ja tavaratilan sähkösysteemit tehty uusiksi (hupiakku, valaistus, jääkaappi, invertteri, mankka, subbari, vahvarit...). Edellisten lisäksi autoon jouduttiin tekemään aika iso jarruremontti.

Pyöräkulut selittyvät sillä, että toukokuussa pojalle vaihtui uusi 65cc pyörä joka hajosi heinä-elokuun vaihteessa ja koska varaosaa ei saatu alle kuukauden toimitusajalla piti ostaa uusi pyörä. Tiedossa oli jo ennen ostoa, että loppukesästä siirrytään 85cc pyörään, joten tuo osto oli siinä mielessä turha, mutta kisaamaan oli päästävä 65cc pyörällä. 17h ajon jälkeen pyörä vaihdettiin 85cc pyörään. Elokuussa likalle vaihtui puolikkaan tilalle piikki. Edellisten lisäksi ostin itselleni kanssa pyörän, koska likka oli edellisenä kesänä "ryöstänyt" minun pyöräni...

Ensikesänä toivottavasti työkaluosiosta poistuu 90% ja autokuluista 80%. Pyöräkulut putoavat kanssa puoleen, toivottavasti.

Edellisissä hinnoissa ei ole yhtään polttoainekuluja, koska ne hoitaa sponsori. Auton mittariin on tänä vuonna tullut 25tkm, joten kyllä tuostakin jonkunmoinen summa jo tulee.

23.11.2010 4:09

No kyllähä sitä menee jos pelkästää yhen tunnin ajoon kuluu bensaaki 5l ja siihe muutamat eurot öljyihin ja hieman bensaa menee automatkaan et ainaki sellanen tunnin ajokerta vie pelkästään nesteet huomioon ottaen 10€ niitä joku 60 kaudes ainaki tekee jo 600 € ja siihe pyöränarvon laskua sellane 3000€ plus varusteet joku 600€ mut ne kestää aika pitkää. plus mäntä stefaa laakerii yms osaa siellä täällä Et ainaki varmaa tonnin - 3 tuhattaki kaudessa piikillä. siihe varmaa vois jonku tonni viissataa heittää lisää jos 250F :lol:

Re: Paljonko rahaa palaa yhdessä kaudessa?

3.10.2011 21:51

Pyörät/huollot (ei bensoja laskettu mukaan) niin nyt on mennyt noin 8000e :) tänä kautena siis!

Re: Paljonko rahaa palaa yhdessä kaudessa?

4.10.2011 19:57

Ajoa tähän mennessä n. 60h, sis. 5 kisaa piikkiluokassa, kaikki kulut ilman pyörien pääomaa n. 7500, sponsseja saatu 2000 ,eli omasta pussista 5500...Piikillä ei aja tuntia 5:llä litralla, 10l/h lähempänä totuutta. 2t moottorin teoreettinen kulutus täyskaasulla on puolet tehosta, eli piikillä n. 20l/h

Re: Paljonko rahaa palaa yhdessä kaudessa?

4.10.2011 21:10

Melkeen alkaa itkettään kun alkaa miettiinkään. Tänä kesänä

Pyörän vaihto vanha + 1000e
Peräkärry 500e
Vanha projekti crossi. 600e+1000e
Paremman pyörän varaosat 200e (oli hyvässä kunnossa)
Öljyt,nesteet 300e
bensaa? paljon. yhdessä kuussa 650e. työmatkaa 20km päivässä, muuten melkeen kaikki crossiin,matkoihin.

Ja tosiaan crossia, kisaamaan piti alkaa mutta meni loukkaantumiseen loppu kesä.

Re: Paljonko rahaa palaa yhdessä kaudessa?

4.10.2011 21:58

Kah, vanha topikki herännyt. Jos päivittäisi meidän kesää...

Tämän kesän kokonaiskulut on vielä laskematta, mutta aikapaljon edullisemmaksi tuli kuin viimevuonna. Alkuvuodesta ostin likalle pari uutta piikkiä. Vanhaa pyörää en tuolloin antanut vaihdossa joten talliin jäi yksi ylimääräinen pyörä. Alkukesästä vaihdoin tuon piikin tuliterään kassariin jolloin pojalla oli ylimääräinen kassari. Tämän ylimääräsen kassarin myin eteenpäin ja myöhemmin kesällä vaihdoin pojalle 2012 mallin kassarit. Käytännössä tuon yhden pyörän ja muutaman muun ylimääräisen osan myynnistä saaduilla rahoilla maksoin nuo vaihdot, eli pojan pyörien päivityksiin ei mennyt rahaa erikseen.

Renkaisiin meni joku 300e, kun viimekesästä jäi pari sarjaa ylimääräisiä ja talvella ostin yhden firman poistosta 5 sarjaa kesärenkaita 210e:lla.

Kulutusosiin ei ole paljoa mennyt, max 1000e. Tässä hinnassa on myös varaosavalikoiman laajennukset, eli osia on vielä varastossa ensikesää odottamassa.

Tarroihin ja ajoreleisiin on kauden aikana mennyt noin 2500e - 3000e plus pari kypärää 800e ja parit podin polvituet 1500e.

Poltettua bensaa en ole edes jaksanut laskea. Sen tiedän että 2t öljyä on mennyt ainakin 4 pöntöllistä ja yhdestä pontöstä saadaan 150l 2t bensaa, pikaisella laskutoimituksella siis bensaa on mennyt ainakin 600l. Autoon on kilsoja tullut joku 17tkm ja jos kulutus on tuollaista 10-12l/100, eli noin 1700-2000l.

Alkukesästä hommasin tuollaisen 10V vanhan asuntovaunun. Sen kanssa ollaan kesä reissattu. Vaunun ansiosta majoitus ja ruokakulut halpenivat edellisestä kesästä aika paljon kun ollaan majoituttu paljon varikoilla ja sensijaan että syötäisiin ABC ruokaa ollaan tehty ruoka itse. Toki vastapainona auton kulutus kasvoi noin 2l/100km.

Yhteensä tämä kaikki tekee:
Pyöriin: 14ke
Osiin, tarvikkeisiin ja varusteisiin: 6600e
kisareissut, lisenssit, ratamaksut, kilpailumaksut: 3000e

Pyöreästi 24ke, eli 10ke vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Jos kaikki menee kuin elokuvissa, niin ensivuonna ei vaihdella pyöriä joten huoltokulut kasvavat mutta pyöräkulut pienevät. Jos vaikka ensivuoden pääsisi jollain 15ke budjetilla.

Re: Paljonko rahaa palaa yhdessä kaudessa?

30.11.2012 17:06

Ite en ole edes vaivautunut laskemaan paljon sitä menee, muutakun tarpeeks.
Pari vuotta aikaa meni itellä aika paljon enemmän, kun tuli paljon aktiivisemmin harrastettua , oli uudemp ja isompi pyöräkin.
Tähän harrastukseen kannattaa vaan lähteä sillä asenteella, että hyvistä harrastuksista kannattaa aina maksaa.

Re: Paljonko rahaa palaa yhdessä kaudessa?

30.11.2012 18:08

Harrastus kuuluu olla sellainen mihin menee kaikki raha ja aika..numerot on sit mitä on

Re: Paljonko rahaa palaa yhdessä kaudessa?

30.11.2012 20:42

Aika pahaan aikaan harrastuksen alotin, eli koulut vielä kesken, joten työt tehdään vaan kesäisin... Kaikki rahat tähän hommaan on menny mutta ei voi mittään ;)

Re: Paljonko rahaa palaa yhdessä kaudessa?

30.11.2012 22:49

Jassoo, wolwiella näyttää työelämässä menevän ihan mukavasti ;) Hieno homma! Itekkin vaihdan kohta alaa ja alan tekeen töitä oman firman eteen joka olis n.2vuoden päästä näillänäkymin tarkoitus startata. Joutuu tekeen kyllä sellasia uhrauksia näin nuorella iällä vielä mutta josko se sit 10vuoden raatamisen jälkeen alkais tuottaa tulostakin niin pystyisi vielä panostaan tähän harrastukseenkin kolmekymppisenä :lol: Nyt vuodessa mennyt sellanen 2000-3500e riippuen siitä jos pyörä vaihtuu tai tulee isompia ylläreitä. Tuo summa pitäis ensvuodelle pudottaa ainakin tohon 2000e, saa nähdä onnistuuko vai ei. En oo näitä laskenut hirveen tarkkaa, joten voi olla tonnin heittojakin, who knows. En siis aja kisaa, vaikka mieli tekisi. Nyt meni mopo osiin ja keväällä alkaa hyppyhommat pelkästään. Mieli tekis toinen pyörä rossia varten hommata mutta katotaan mitä lompakko sanoo siihen.