Mopoihin ja moposkoottereihin liittyvät jutut joille ei ole omaa aluetta. Myös mopoväen ajovarusteet.

Mopojen kiihtyvyydestä

21.5.2016 12:47

Kaverini selitti että mopoissa/skoottereissa kiihtyvyyteen vaikuttaa ajoneuvon nopeus (ei siis tehokkuus), eli mitä nopeammin kulkee, sitä hitaammin kiihtyy. Onko totta?

Re: Mopojen kiihtyvyydestä

21.5.2016 15:47

Voit kysyä kaveriltasi kiihtyykö esimerkiksi Suzuki GSX1300R, joka on yksi maailman nopeimmista sarjavalmisteisista moottoripyöristä, hitaammin kuin mopo koska sen huippunopeus on suurempi.

Todennäköisesti kaverisi on keksinyt että voimansiirron välityksiä muuttamalla voidaan vaikuttaa kiihtyvyyden ja nopeuden suhteeseen. Toisin sanoen, kasvattamalla esimerkiksi vaihteellisen mopon takarattaan piikkien lukumäärää, saadaan lyhennettyä välityksiä jolloin kiihtyvyys yleensä paranee. Vastaavasti eturattaan piikkien lukumäärää lisätessä välitykset pitenevät ja huippunopeus yleensä suurenee kiihtyvyyden kustannuksella. Nämä siis karkeina yleistyksinä. Välien pidentäminen ei välttämättä kasvata huippuja, jos moottorissa ei ole tarpeeksi tehoja kiihdyttää mopoa koneen maksimikierrosluvulle välitysten vaihdon jälkeen. Lyhyemät välitkään eivät automaattisesti paranna kiihtyvyyttä, koska vaihdetta satetaan joutua vaihtamaan useammin ja silloin välitys ei ole kytkettynä.

Tämän asian jatkopohdinta sopinee vaikkapa ketjut ja rattaat-keskusteluun mopopuolelle.