Mopoihin ja moposkoottereihin liittyvät jutut joille ei ole omaa aluetta. Myös mopoväen ajovarusteet.

Vapaavirtaussuodatin

13.5.2016 17:06

Tässä vähän aikaa aatellu ostaa tommosen Vapaavirtaussuodattimen mopo detsiin, ja vähän lueskellu siitä. Ni meneekö muka seokset uusiksi jos asennan sen ?? käytössä tuorevoitelu. Ja juu en ole haka näiden asioiden kanssa :roll: :roll:

Re: Vapaavirtaussuodatin

13.5.2016 17:32

Nyt kun mietit sanaa vapaavirtaussuodatin, niin kyllähän siitä voi jotain johtopäätöksiä vetää. Eli vapaavirtaussuodattimen ideana on nimenomaan se, että imupuolella on pienempi vastus joten moottoriin saadaan syötettyä enemmän ilmaa ja sitä myötä palamisessa tarvittavaa happea. Tästä puolestaan aiheutuu bensa-ilma -seoksen laiheneminen, eli hapen määrä kasvaa suhteessa polttoaineeseen.

Mitä merkitystä tällä on? Laihempi seos palaa nopeammin ja tuottaa enemmän lämpöä. Lämpökuorman kasvu aiheuttaa useita ongelmia, vakavimpina osien rikkoutumisen liiallisen rasituksen takia. Eli ilmansaantia muokattaessa pitää myös säätää kaasaria ja etsiä sopiva tasapaino koneeseen syötettävän polttoaineen ja hapen välillä. Seoksista puhuttaessa viitataan tässä kohtaa polttoaineen ja ilman seossuhteeseen johon vaikutetaan kaasarin säädöillä, moottorin voitelu (tuore- tai seosvoitelu) ei vaikuta tähän asiaan millään tavalla.

Suosittelisin tutstumaan esimerkiksi tietopankkiin. Kannattaa myös miettiä, onko mopon muu tekniikka sillä tasolla että ilmansaannin parantaminen on tarpeen? Yleensä vapariputsari tuo merkittävää hyötyä vasta isomman pytyn vaihdon jälkeen.

Jatkot tekniikkapuolella aiheeseen liittyvässä ketjussa jos tarvetta on.