Mopoihin ja moposkoottereihin liittyvät jutut joille ei ole omaa aluetta. Myös mopoväen ajovarusteet.
Viestiketju on lukittu

Onko laillista

12.8.2010 14:40

Keskustelua erilaisten osien ja muutostöiden laillisuudesta ja vaikutuksesta mopon tieliikennekelpoisuuteen, sekä muista lakiin liittyvistä asioista.

Mopon rakenteelle ja varusteille asetetaan vaatimuksia ja ehtoja muun muassa ajoneuvolaissa sekä asetuksessa kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen sekä nelipyörien rakenteesta ja varusteista. Tienkäyttäjiä koskevia lakeja ovat esimerkiksi tieliikennelaki ja -asetus. Suomen ajantasainen lainsäädäntökokoelma löytyy oikeusministeriön ylläpitämästä verkkopalvelu Finlexistä.

Kun spekuloitte jonkin asian laillisuutta, pyrkikää perustelemaan kantanne lakipykälien kautta, koska niiden avulla asia viimekädessä ratkaistaan. Aloitusviestiin lisäillään aihetta koskevia katkelmia laista siä mukaa kun kysymyksiä ilmenee. Myös motowiki kaipailisi omaa artikkelia asiasta, joten innokkaat kotijuristit tarttukoot täkyyn...

Tyypillisiä rikesakkojen määriä
Asetus L-luokan ajoneuvojen korjaamisesta ja rakenteen muuttamisesta, sisältää mm. seuraavaa:
3. EY-tyyppihyväksytyn 1 ja 2 momentissa tarkoitetun ajoneuvon moottorin, pakoputkiston ja äänenvaimentimen sekä niiden osien vaihtaminen tai voimasiirron muuttaminen on sallittu ainoastaan kyseiseen ajoneuvoon tarkoitetuilla tunnusnumeroin tai merkinnöin varustetuilla varaosilla ja menetelmillä. Osan vaihtojen tulee lisäksi täyttää L-luokan rakenneasetuksen liitteen 2 kohdassa 19 säädetyt virityksen estävät merkintävaatimukset seuraavasti:

a) ajoneuvossa olevaa viritykseneston valvontakilpeä tai -tarraa, jossa on merkittyinä ajoneuvoon asennettavaksi hyväksytyt varaosan tunnusnumerot, ei saa poistaa ajoneuvosta;

b) varaosan mukana toimitettu erillinen, valvontatiedot sisältävä tarra tulee osan vaihdon jälkeen kiinnittää ajoneuvoon valvontakilven tai -tarran viereen, jos käytettävän varaosan tunnusnumerosta ei ole valmiiksi tietoa ajoneuvon viritykseneston valvontakilvessä tai -tarrassa;

c) jos valvontatiedot sisältävää tarraa ei ole varaosan mukana toimitettu, vastaavat tiedot käytettyjen osien tunnusnumeroista tulee todeta muutoskatsastuksessa.


-Ovatko kierrosrajoittimet laillisia?

AKE kirjoitti:Hei,

Mopojen ja moottoripyörien virityksen estämisestä säädetään Liikenne- ja viestintäministeriön asetuksessa kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen sekä nelipyörien rakenteesta ja varusteista 19.12.2002/1250. Virityksen estäminen perustuu direktiiviin 97/24/EY luku 7. Kyseisen direktiivin perusteella kierrostenrajoittimet jotka rajoittavat moottorin täyskuormitusta ovat kielletty.

Direktiiviin 97/24/EY
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 454:FI:PDF


-Onko suuntavilkut pakolliset?

AKE kirjoitti:Hei.

Suuntavalot eivät ole pakollinen varuste mopossa. Tässä viittaus voimassa olevaan E-sääntöön 74, jonka yleisten vaatimusten kohdassa 5.15 on mainittu L1-luokan ajoneuvoa koskevat vaihtoehtoiset valaisimet:

http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp ... 074r2e.pdf

Myöskään direktiivi 2009/67 (ja tätä vanhemmat) ei edellytä suuntavalaisimia (ks. Liite II kohta 2):

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 091:FI:PDF

Jos mopossa kuitenkin on suuntavalaisimet, tulee niiden aina olla toimintakuntoiset.


Eli joko vilkkuja ei ole laisinkaan tai sitten jokaisessa nurkassa tulee olla toimintakuntoiset.

12.8.2010 22:14

Mitä mahdolliset lakipykälät ja poliisi sanoo kilventelineestä jolla pystyy kilven asentoa muuttamaan? Eli siis taittamaan kilventelineen ylös? (:D) Esim. Jos poliisi pysäyttäisi ja kilpi pistetty laillisiin kulmiin, mutta ei ole ''kiinteä'' (tosin kilpi ei heilu mihinkään).

Toivottavasti oli oikea paikka kysyä.

Faktoja haluaisin kuulla :)
Viimeksi muokannut sempron päivämäärä 12.8.2010 22:55, muokattu yhteensä 1 kerran

12.8.2010 22:15

sempron kirjoitti:Mitä mahdolliset lakipykälät ja poliisi sanoo kilventelineestä jolla pystyy kilven asentoa muuttamaan? Eli siis taittamaan kilventelineen ylös? (:D) Esim. Jos poliisi pysäyttäisi ja kilpi pistetty laillisiin kulmiin, mutta ei ole ''kiinteä'' (tosin kilpi ei heilu mihinkään).

Toivottavasti oli oikea paikka kysyä.

Eikös se ollut laiton jos sitä voi kääntää käsin niin helposti? Sori mutuilu, mutta ajattelin että kai sen saa sanoa :o

12.8.2010 23:00

Mutta poliisille kelpaa kuha se on laillisessa kulmassa vaikka sitä voiski vääntää.

15.8.2010 0:02

Entä skootterin varikopassa oleva kilpi, onko se laillinen?

15.8.2010 0:09

Sakkoja on saatu niistäkin. Eli laiton.

15.8.2010 10:05

senhän pitää näkyä molemmille puolille esteettä ja olla taka-akselin takapuolella

15.8.2010 11:57

HoNNddA kirjoitti:Mutta poliisille kelpaa kuha se on laillisessa kulmassa vaikka sitä voiski vääntää.

Täällä ainakin vaan katsovat että on laillisessa kulmassa, ei kiinnosta että voiko sitä taivutella.

15.8.2010 13:39

Tepitin kirjoitti:
HoNNddA kirjoitti:Mutta poliisille kelpaa kuha se on laillisessa kulmassa vaikka sitä voiski vääntää.

Täällä ainakin vaan katsovat että on laillisessa kulmassa, ei kiinnosta että voiko sitä taivutella.

niin ku niitä ei voi taitaa, mutta mitähän mahtais poliisi sanoa ku kilpi ois kiinni jollain saranalla ja siihen tulee vaijeri :) veikkaisin että käskis laittaa kunnolla kilven kiinni

16.8.2010 8:19

Värjätä etuvalon se muoviosa(jos tajuatte), kun easypartsilla on niitä tusseja millä sen voi värkjätä

16.8.2010 9:22

_niklas] kirjoitti:Värjätä etuvalon se muoviosa(jos tajuatte), kun easypartsilla on niitä tusseja millä sen voi värkjätä

eihän värillinen etuvalo ole lailinen? :roll: ja itse olen ymmärtänyt että niillä tusseilla värjättäisiin polttimon kupu.

16.8.2010 19:26

Eteenpäin näkyvän valon on oltava valkoista tai kellertävää.

22.8.2010 21:18

Kun ei piikkipuolelta vastaavaa löytynyt, kysyn täällä: onko se laillista pitää -92 vanhempaa kevaria TT:nä. Jossain ainakin meinaavat, että on sallittua, mutta toisaalla sanotaan että pitäisi kuristaa ainakin katsastukseen.

22.8.2010 21:24

Mitä poliisi tykkäis jos laittas neonit jarruvaloiksi? :roll:

22.8.2010 21:57

Jepex kirjoitti:Mitä poliisi tykkäis jos laittas neonit jarruvaloiksi? :roll:


Jos ne on kirkkaat ja punaiset, niin ajavat asiansa. Mutta eriasia on sitten mitä poliisi tuumaa, koska niiden pitäisi olla hyväksyttyjä ajo/jarruvaloiksi.
Viestiketju on lukittu