Tekniikkaan liittyvä yleiskeskustelu, joka ei ole mallikohtaista vaan laajempaa.

Alueen säännöt

Apua löytyy myös tietopankista!
Jotta keskustelussa vältyttäisi samojen asioiden toistamiselta, katsothan aluksi mitä tietoa tietopankista löytyy!

Tehoputken suunnittelu ja tekeminen itse

5.5.2010 12:31

Keskustelua tehopakoputken suunnittelusta ja valmistuksesta kaksi- ja nelitahtisiin mopoihin. Lue ennen kysymistä Tietopankin aiheeseen liittyvät artikkelit.
Pakoputkiston teko (2T)
Pakoputkiston teko (4T)

Huomaa myös että mikäli asiasi koskee äänenvaimentimen tekemistä tai valmiita tehoputkia, on niille jo olemassa omat viestiketjunsa. Syvällisemmin pakoputken mitoittamista pohditaan Pro-virittäjien alueella.

Vanhat viestit löytyvät täältä.

5.5.2010 15:45

Onko muuten kukaan todennut sitä sisäänvedettyä peräpilliä toimivaksi sydeemiksi? Ja viekö tehoa? Meinaan et tulee aika häiritsevät mölyt tosta putkesta :lol: Niin ja minkä kokosella peräpillillä ootte tehny noita putkia? Taitaa itel olla joku 20mm se halkaisija

5.5.2010 16:26

Vanhaa topiccia joskus lueskelin liittyen tuohon sisäänvedettyyn peräpilliin, kokeneemmat putken tekijät sanoivat että sen vaikutuksen huomaa/uskoo vasta kun sitä itse kokeilee.
Itse ainakin meinaan seuraavassa putkulassa tuota kokeilla joka lähtee tänä iltana suunnitteluun :)

5.5.2010 16:30

_Sylin_teri_ kirjoitti:Onko muuten kukaan todennut sitä sisäänvedettyä peräpilliä toimivaksi sydeemiksi? Ja viekö tehoa? Meinaan et tulee aika häiritsevät mölyt tosta putkesta :lol: Niin ja minkä kokosella peräpillillä ootte tehny noita putkia? Taitaa itel olla joku 20mm se halkaisija

On todettu toimivaksi ja ei pitäisi oikein tehtynä viedä juurikaan tehoja (ei omia kokemuksia). Peräpillin sisähalkasijanhan mitan saa ihan blairistäkin ja tuo 20mm kuulostaa vähän isolta.

5.5.2010 16:34

Onko kuinka paha hitsata pelliä kuinka kauan voi yhteen menoon hitsata migillä? Kun koulus semmonen miggi että jos näpyttää sitä liipasinta niin menee lanka solmuhun. Ja 1,5mm varmaan kannattas tehdä? Kun on peltimankeli käytös. Ja kerkeekö 4 tehokkaassa työtunnissa tekemään ensikertalainen putken siihen vaiheeseen että leikkaa osta ja mankeloi laittaa saumat osista kiinni ja heftaa putken kasaan? Ja kuinka tuo pakoaukon pinta-ala, kun tarkkaa lukemaa en saa ylös, mutta kumpaanko suuntaan mieluummin mitottaa. Kumpiko haittaa enemmän ylimitoitettu vai alimitoitettu. Ja kertoimiin on ensikertalaisen turha koskea?

5.5.2010 18:15

[TEIKKU] kirjoitti:Onko kuinka paha hitsata pelliä kuinka kauan voi yhteen menoon hitsata migillä? Kun koulus semmonen miggi että jos näpyttää sitä liipasinta niin menee lanka solmuhun.

Kannatta ensin katsoa onko sen lankarullan jalkeen oleva kiristysjuttu kireällä ja sitten irrotat letkun, jossa lanka kulkee ja puhdistat sen paineilmalla. Ja hitsatessa kannattaa katsoa ettei se letku ole ihan solmussa, sillä se saattaa vähän pätkiä hitsaustapahtumaa.

5.5.2010 18:35

[TEIKKU] kirjoitti:Onko kuinka paha hitsata pelliä kuinka kauan voi yhteen menoon hitsata migillä? Kun koulus semmonen miggi että jos näpyttää sitä liipasinta niin menee lanka solmuhun. Ja 1,5mm varmaan kannattas tehdä? Kun on peltimankeli käytös. Ja kerkeekö 4 tehokkaassa työtunnissa tekemään ensikertalainen putken siihen vaiheeseen että leikkaa osta ja mankeloi laittaa saumat osista kiinni ja heftaa putken kasaan? Ja kuinka tuo pakoaukon pinta-ala, kun tarkkaa lukemaa en saa ylös, mutta kumpaanko suuntaan mieluummin mitottaa. Kumpiko haittaa enemmän ylimitoitettu vai alimitoitettu. Ja kertoimiin on ensikertalaisen turha koskea?

et kerkeä neljäs tunnis, 10-15 tuntii menee rauhallisel työtahdil.
sen koko sauman voi vetää yhteensoittoon jos pystyt samal toiselkädel kääntämään putkee ja jos koneest saa virran tarpeen pienel ettei se polta reikää pitkää saumaa hitsattaessa, mut jos muutaman sentinkin pystyy hitsaa kerral ni hyvä on.
koulun koneessa on sit jotain vikaa jos se langan solmuun vetää. jos opettaja ei osaa sil koneel mitään tehdä niin koitappa googlella ettiä erilaisia vikoja mikä sen vois aiheuttaa, vika löytyy todennäkösesti siitä että lankasuutin ja langanjohdin ovat liian paskaset ja syöttöpyörien paine on liian suuri jos se vetää sen langan heti syöttöpyörästön jälkeen solmuun

7.5.2010 12:27

Tai miten tommonen sivulta ulostuleva pilli toimii?

7.5.2010 17:16

Kuinkas kun tuossa putkea suunnittelen. Niin laitoin tehotavoitteeksi 9hv. Onko liikaa Metrakit HM 70+ 18mm dellortto? Ja pitääkö tuo aallonnopeus paikkansa? Kun mulla on 555m/s ja pitäs olla vain 490m/s. Laskenko tehotavoitetta ja nostan huipputehon kierroslukua niin että saan sen laskemaan 490m/s? Ja huipputehon kierrosluku on 9k onko tämä todella yläkierroksille. Jos laitas alemmas tehoaluetta. Niin joutuis laskee tehotavoitetta raakasti. Niin kai se taitaa olla että jos halutaan vääntöä niin hevosista saa luopua? :roll:

7.5.2010 17:18

mulle vastattiin että jos yrittää saada siihen 490, tulee liian lyhyviä putkia. anna sen olla mikä on jos muut arvot on suurinpiirtein oikeen

7.5.2010 17:22

Kyllähän tuohon vois vielä lisätä sen yhden hepan jos 9k on huipputeho. Ite laitoin huipputehon kierrosluvuksi 10k, mutta tuli 9k paikkeille huipputehot.

8.5.2010 23:36

Onko jotain vinkkiä miten hitsata 1mm peltiä? Olis koulus semmonen hitsi, että ei voi näpyttää sillee pienis pätkis tai menee langansyöttö solmuu. Onnistuuko tälläsellä hitsillä? Miten kannattas säätää? Virta pienimmälle ja langansyöttöö reilusti?

8.5.2010 23:47

Et voi laittaa sitä langansyöttöä liian suureks virranantoo nähden.

9.5.2010 1:41

[TEIKKU] kirjoitti:Onko jotain vinkkiä miten hitsata 1mm peltiä? Olis koulus semmonen hitsi, että ei voi näpyttää sillee pienis pätkis tai menee langansyöttö solmuu. Onnistuuko tälläsellä hitsillä? Miten kannattas säätää? Virta pienimmälle ja langansyöttöö reilusti?

kone kuuluu yksinkertaisesti säätää niin että palaa tasaisella sirinällä ilman roiskeita ja niin että sauma on nättiä ja ettei se jää papanaksi levyn pintaan, eli et voi tehdä niin että lyöt langan täysille ja virran minimiin koska virta ja lanka vaikuttavat toisiinsa eli jos muutat virtaa joudut muuttamaan myös lankaa jotta kone olisi säädöissä.
sen langan ei kyllä kuulu mennä solmuun jollei sitten ole kyseessä joku halpa kiinalainen missä tämä on vaan ostettu ominaisuus eli kannattaa ennen kuin aloittaa niin koittaa korjata se kone eikä tapella putkea kasaan hitsatessa jolloin aikaa saa helposti kulumaan kaksinkertaisen määrän kuin toimivalla koneella.

kuinkas paksua lankaa siinä koneessa on 0.6? 0.8? itse suosin 0,6 peltitöissä mutta kyllä ne 0,8 menevät myös mutta sitä paksummilla langoilla saattaa tuottaa vaikeuksia riippuen täysin koneesta ja hitsarin taidoista

9.5.2010 10:46

Se on joku walliuksen mig, ettei se mikää halpa putäis olla. Langasta en tiä, mutta se on mikä on eikä muuta ole. Saako pelliä hitsattua yhtäsoittoa? Ja eikös siä pitäs olla joku ruuvi mistä saa kiristettyä kelajarrua? Se on varmaa löysällä kun lankaa tulee vaikka päästää liipaisimesta.